Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Noc s Andersenem 2011

Jak se podesáté spalo s Andersenem v mohelnické knihovně

Noc s Andersenem pojedenácté

 (v Mohelnici podesáté)        

reportáž mohelnické televize - 16. týden, bod4

 http://www.mohelnice.cz/zaznamy-vysilani/ms-74260/p1=78574                            

 
   Z pátku 31.března na sobotu 1.dubna 2011 (a to nebyl apríl) se konala v Městské knihovně v Mohelnici opět „ Noc s Andersenen“, což je spaní čtenářů dětských oddělení knihoven v knihovnách. Knihovnice Mirka a Hanka z Městské knihovny Uherské Hradiště určitě netušily, co jejich nápad – spát s vybranými dětmi v knihovně – přinese. Původně šlo o to, aby děti za svoje čtení a pravidelné návštěvy knihovny byly nějak odměněny. Dnes jde o akci celorepublikovou (i mezinárodní), s účastí tisíců dětí a dospělých, spí se nejen v knihovnách, ale i ve školách, domech dětí nebo hasičských zbrojnicích.  A děti nás (knihovnice) odměňují nadšenými návštěvami knihovny a zájmem o četbu a knihy.                                                                         
 
   My jsem letos vybraly na spaní 23 čtenářů mezi 6-12 roky, kteří do knihovny chodí s platným čtenářským průkazem. To je prostě podmínkou, protože zájem dětí je veliký a prostory omezené. Program jsme sestavily podle osvědčeného a léty prověřeného scénáře s aktuálními doplňky, například soutěží k letošnímu 100. výročí narození spisovatele Václava Čtvrtka.  
 
   Společný večer začal úderem 19 hodiny. Knihovnice  Hana Chmelařová, přivítala hosty :            starostu města Aleše Miketu, zastupující vedoucí MKS Vlastu Jiráskovou , rodiče, děti  a všechny pomocníky a příznivce knihovny. Děti se představily, vylosovaly si barvu svého družstva – červenou, zelenou, žlutou nebo modrou a našly si dospělého, který k nim podle barvy patří a kterého si musely celý večer hlídat.    
   Starosta přečetl dětem pohádku H.Ch.Andersena Císařovy nové šaty, dokonce s nimi zapředl hovor o tom, co si vyslechly a jak si obsah pamatují. A pak zhruba hodinu děti oblékaly svého „nahého“ císaře : z ústřižků látek a krajek vytvářely jeho nové šaty a lepily je na připravené šablony. Tento rok císaře oblékal i pan starosta, který se zapojil spolu se svými dcerami-dvojčaty do této činnost.
   Následovalo občerstvení bábovkami (sponzorským darem z prodejny Vlček a spol. na náměstí) a čajem.Potom děti vyběhly do půjčovny v poschodí, kde je čekala soutěž Čtvrtkoviny – hledání rozstříhaných obrázků v knihách a jejich složení a nalepení na papír podle nápovědy. Bavilo je i tajné losování pohádkových dvojic (např. Manka a Rumcajs, Křemílek a Vochomůrka, Maková panenka a Motýl Emanuel…), jejich kreslení na roli papíru nataženou přes celou půjčovnu. Velmi oblíbená je vždy také stezka odvahy do svíčkami osvětleného knihovnického sklepa. Tam za odvahu dostaly od strašidla Jaryny zlatý čokoládový dukát. V mezičase mohly po půjčovnách hledat obrázky z obalů dětských knih nebo si číst a prohlížet knihy nebo časopisy.
   Ve 22,30 hodin byla vyhlášena příprava na spaní a ve 23 hodin večerka, dále bylo povoleno už jen špitání, chichotání a šeptání. Klid se knihovnou rozhostil před půlnocí.  
   V sobotu 1. 4. měl být budíček v 7 hodin ráno, ale spáčům se nechtělo ani otevírat oči, natož vstávat. A tak si museli rodiče, kteří si přišli své ratolesti vyzvednout kolem  8 hodiny, počkat        i půl hodiny než se děti sbalily, posnídaly a rozloučily.     
Celá „Noc“ byla letos pohodová a příjemná, děti milé, poslušné a pro věc zapálené. Ne vždy se totiž sejdou děti, které se přizpůsobí kolektivnímu duchu akce. Takže i my, knihovnice, děkujeme.
                                                                                                                 
 Hana Chmelařová         

Publikováno: 18. 4. 2011  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Noc s Andersenem 2011

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se