Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Týden knihoven 2011 - ohlédnutí

Co se dělo v knihovně

Týden knihoven 2011

Reportáž na http://www.mu-mohelnice.cz/vismo/video.asp?s=/1142/114203KNIHOVNA&p1=78574       (2011, týden 42., reportáž č. 3)

V týdnu od 3. do 9. října 2011 proběhl 15. ročník celostátní akce Týden knihoven, který vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Cílem aktivit knihoven na podporu knih a čtenářství je nabídnout atraktivní využití volného času nejen novým čtenářům, ale pečovat hlavně o čtenáře stávající. Mohelnická knihovna se zapojuje to toho týdne pravidelně. 

A jak Týden knihoven v Mohelnici probíhal?                             
V pondělí 3. 10. byl pro čtenářky tragicky zesnulé brněnské spisovatelky Simony Monyové  připraven Čaj o páté vzpomínkový podvečer s jejími knihami. Podvečer zahájila Hana Chmelařová a poté se do čtení ukázek z autorčiných knih Blonďatá stíhačka, Roznesu tě na kopytech, Já o koze, ty o voze, Matka v krizi, Dvacet deka lásky a Srdceboly zapojila paní Dáša, Hana, Marta, Maruška, Květa a Hanka. Byla to příjemně strávená hodinka.                               
V úterý 4.10. v 10 hodin navštívily knihovnu děti ze Základní a mateřské školy Masarykova 4 z Mohelnice s paní učitelkou Marií Širokou a asistentkou Elenou Rostovou. Danek, Eliška, Radek, Lukáš, Tomáš a Zdenda jsou děti nezáludné , bezprostřední a přátelské, knihovnu navštěvují, milují knihy o zvířatech, znají i televizní postavy např. Pata a Mata , fascinují je dinosauři, brontosauři, tyranosaurové rexové a jsou schopni jim věnovat svoji pozornost a čas.                                                                                                                    
Ve středu 5.10. v 15.30 hod. se v sále městské knihovny sešli autoři, kteří přispěli do 4. ročníku literární soutěže Spisovatelé mezi námi aneb nepište jen do šuplíku. Setkání bylo komorní a přátelské, protože se autoři většinou znají již z předcházejících ročníků. Příspěvky si četli sami autoři, například nejmladší účastnice Adélka Rosípalová a nebo paní Alena Dunovská. Ostatní ukázky četly knihovnice : dvě básně paní Hany Jílkové z Loštic Květa Kočková, povídku paní Jany Zámečníkové Dagmar Protivová a další báseň paní Jílkové přednesla Hana Chmelařová. S tvorbou svého přítele pana Jozefa Feciskanina ze Slovenska přítomné seznámil Karel Navrátil. Účastníci obdrželi růžový pamětní list a růži.                                                                                                                      
Čtvrtek 6. října dopoledne patřila knihovna studentům prvních ročníků střední průmyslové školy v Mohelnici. Paní profesorky Náplavová a Drlíková přivedly svoje studenty na tzv. knihovnickou lekci, při které se studenti seznamují s vývojem písma, psacích látek, historií vzniku a vývojem knihoven, jejich funkcí, zpracováním knih, tedy vším,  co vede k tzv. informační gramotnosti.                                                                        
V pátek 7. října v 16. hodin se sešli zájemci o místní pověsti v podzemí, v knihovnickém sklepě. Tady si vyslechli pověst o Mohelnickém obrovi, dvě pověsti o tom, proč se Mírov jmenuje Mírov, pověst o tom, proč se Třeština jmenuje Třeština, o Božích mukách u Kozova a o Hrbatém hastrmanovi z Loštic. Nadšenou a spokojenou účastnicí tohoto čtení byla důchodkyně paní Šnoblová z Líšnice, kterou dovezli na čtení její vnučka Markéta Serynová s manželem, dlouhodobým příznivcem a pomocníkem na knihovnických akcích, Jarkem Serynem.
Za účast na všech akcích děkujeme a těšíme se na další setkání..
Knihovnice městské knihovny v Mohelnici

Publikováno: 1. 11. 2011  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Týden knihoven 2011 - ohlédnutí

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se