Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

ZÁŘÍ A "TÝDEN KNIHOVEN" 2015

Babí léto v knihovně

Perla mezi Jeseníky a Hanou – Mohelnice – průvodce pro děti a mimozemšťany, je jedním z několika počinů, které se podařilo městské knihovně v tomto roce uskutečnit. Díky podpoře města a ve spolupráci se spisovatelkou Petrou Braunovou a ilustrátorkou Barborou Botkovou vyšel nápaditý průvodce, ve kterém se děti hravou formou seznámí s historií našeho města, památkami a významnými rodáky. Souběžně s tímto byla také vydána propagační brožura a záložka s informacemi o knihovně a nabízených službách. To vše na počátku září, v měsíci, který jsme si zvolili k oslavě našeho letošního jubilea (1945 - 2015). A jaký byl náš program oslav?

V úterý 8. září jsme odměnili všechny děti, které se zúčastnily „Velké prázdninové soutěže s Večerníčkem“. Mimo spousty drobných dárků přímo od Večerníčka děti dostaly i knižní ceny. Naše poděkování patří paní Petře Krmelové z České televize, která nám zmíněné dárky ochotně zprostředkovala.

Sobota 12. září byla příležitostí k uspořádání dvou přednášek o historii knihovny pro širokou veřejnost. V dopoledním i odpoledním čase mnozí z návštěvníků vzpomínali na to, jak vypadala knihovna dříve, kde se půjčovalo nebo kdo stával za výpůjčním pultem. A že historie knihovny v Mohelnici nezačala až v roce 1945, ale má své počátky již v roce 1904, o tom vyprávěla paní Dagmar Protivová.

Následující úterý, 15. září, jsme dali v podvečer prostor poezii. Paní Milada Neoralová, Hana Jílková a Marie Brožová nám přednesly verše blízké jejich srdci a jako protipól zazněl přednes textů Kláry Sedlačíkové a Jiřího Peškara, žáků dramatického oboru ZUŠ Mohelnice, kteří již v recitaci dosáhli mnoha úspěchů.

Pondělí 21. září patřilo historii. Pozvání k besedě přijal pan Vlastimil Vondruška, v současné době nejčtenější autor historických románů a detektivek. Téměř dvě hodiny trval nepřetržitý tok zajímavostí z období, které je mu velmi blízké a které dokázal poutavou formou přiblížit velkému množství čtenářů, napříč generacemi.

Poslední příležitostí k oslavě bylo „Setkání knihovnic, knihovníků a přátel knihovny“ ve čtvrtek 24. září. Pozvání přijali naši bývalí i současní knihovníci, kolegyně z blízkých a spolupracujících knihoven, zástupci města, bývalí zaměstnavatelé a také ti, kteří s námi spolupracují příležitostně, při akcích, ve svém volném čase a s nadšením. Součástí programu byly prezentace. V té o historii knihovny zaznělo mnoho zajímavého a představení současné činnosti pak přiblížilo obsah naší práce a poslání knihovny.  

A jen krátké nadechnutí nás dělilo od tradičního „Týdne knihoven“. V týdnu  5. –  11. 10. 2015 jsme uspořádali besedu s autorkou literatury fantasy, slečnou Adélou Rosípalovou. Ta je naší čtenářkou od dětství a literární tvorbě se věnuje s naprostou přirozeností. Besedy se zúčastnili žáci čtvrtých tříd ZŠ Vodní, tedy žáci školy, kterou sama Adéla do loňského roku navštěvovala. Dětem dala nahlédnout, jak taková kniha vzniká a jak nelehká je cesta od námětu až ke čtenáři. A protože knihovna slaví 70-ti leté jubileum, byli ve čtvrtek 8. října našimi pozvanými hosty též čtenáři - jubilanti, se stejným ročníkem narození jako knihovna. Ke společnému vzpomínání a povídání věnovala malé pohoštění Rašnerova pekárna, které tímto děkujeme. K týdnu knihoven se hlásí i studenti středních škol. Dvě třídy prvních ročníků SPŠE se přišli seznámit s knihovnou a v rámci informační lekce tak získali informace o písmu, knize, knihovnách a jejich službách.

Knihovna je báječné místo. Je jako zahrada, která má otevřená vrátka pro všechny, kteří mají rádi nejen knihy a literaturu. Přijďte k nám, těšíme se na Vás J                   Hana Haltmarová


Publikováno: 13. 10. 2015  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  ZÁŘÍ A "TÝDEN KNIHOVEN" 2015

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se