Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Březnové ohlédnutí

Souhrn kulturních akcí pořádaných v knihovně

V letošním roce proběhla první beseda již v úterý 23.2.2016. Hostem nebyl spisovatel, tématem nebyla kniha. Bylo to setkání s Ing. Jiřím Makoněm, vedoucím bezplatné osobní poradny Sdružení obrany spotřebitelů – asociace Brno v Šumperku. Tématem besedy byl „Zákon na ochranu spotřebitele“ a jeho změny, vyplývající z novelizace Občanského zákoníku. Sdružení poskytuje spotřebitelům radu, právní pomoc, ale také se snaží spotřebitele různou formou vzdělávat. Spotřebitel - by měl svá práva znát a naučit se je aktivně a správně uplatňovat.  Setkání s panem Makoněm bylo velmi přínosné. Dali jsme prostor ožehavému tématu, a proto jej v podzimních měsících zopakujeme. 

Další beseda následovala v úterý 8.3.2016 s Ing. Martinem Koudelkou, vedoucím Javoříčských jeskyní. Tyto jeskyně jsou chloubou našeho kraje a každoročně je navštíví několik tisíc návštěvníků. Mají své kouzlo a atmosféru. Stejně tak zajímavá byla i samotná beseda, která přilákala více jak dvě desítky návštěvníků a byla jistě inspirací k letním výletům.

V úterý 15.3.2016 jsme se po dvou letech opět setkali s panem Josefem Korunou a jeho novou knihou „Pověsti a zajímavosti z Dubicka a okolí“. Kniha přibližuje období od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu až po nedávnou 2. světovou válku a zaznamenává pro budoucí generace báje a legendy, které prostí lidé vzpomenuli ve svých vyprávěních a ústním podáním zachovali pro dnešní časy. Je velmi potěšující, že jsou mezi námi lidé, kteří z vlastního zájmu přispívají k uchování tradic a slovesnosti tohoto kraje. Regionální literatura se tak rozrůstá o další cenný svazek pověstí a zajímavostí.

Největší účast měla beseda novináře, spisovatele a rozhlasového dokumentaristy, pana Miroslava Kobzy, ve středu 23.3.2016. Téměř čtyřicet návštěvníků si přišlo poslechnout povídání ke knize, kterou vydal na konci loňského roku, „Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku“. Jeho výklad, který vysvětloval vznik pohoří Jeseníků, zmiňoval i nejznámější místa, přírodní zvláštnosti a stavby, byl bohatě doplněn obrazovou prezentací. Fotky, mnohdy staré několik desítek let, připomínali působení přírodních živlů na krajinu, často také poctivou práci předcházejících generací i to, že žijeme v naprosto krásném koutu světa, kde příroda má ještě svou sílu a kouzlo.

V průběhu měsíce března navštívilo knihovnu celkem 8 tříd mateřských škol, kterým byl připraven program Kamarádka knihovna. V úterý 17.3.2016, se dvě třetí třídy ZŠ Mlýnská účastnily besedy s Milanem Valentou, který dětem představil své Půďáky. Celkem tři besedy pro žáky třetích tříd budou uskutečněny v měsíci dubnu. Paní Milada Neoralová dětem představí své „Pohádky od Hájského splavu“. Rovněž informační lekce pro studenty SSTZ Mohelnice proběhnou v dubnových termínech.

 

Březnové besedování bylo ukončeno jako vždy, naší největší a tradiční akcí pro menší děti, „Nocí s Andersenem“. 


Publikováno: 5. 4. 2016  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Březnové ohlédnutí

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se