Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Březnové ohlédnutí

 Březnové kulturní akce v knihovně

 Březnové ohlédnutí za kulturními akcemi pořádanými v knihovně

Nejnavštěvovanějším měsícem v knihovně je bezesporu březen „Měsíc čtenářů“. V tom právě uplynulém přišlo na naše kulturní a vzdělávací akce celkem 592 návštěvníků. Byly to především děti z mateřských škol. Celkem 10 tříd z místních školek se zapojilo do programu „Kamarádka knihovna“. Také Klub maminek při DDM Magnet má jednou v měsíci možnost seznámit se s nabídkou nových a zajímavých knih pro děti.

Pro děti ze základních škol byla připravena beseda se spisovatelkou Vendulou Borůvkovou. Ta dětem z pátých tříd představila svou knihu plnou dobrodružství „Annie a Berlepsové“. Žáky sedmých tříd pak seznámila s tím, „Jak vzniká časopis“. Jako redaktorka časopisu 100+1 Historie má bohaté zkušenosti s tím, jak prostřednictvím písma, fotek, ilustrací a barev zapůsobit na kupující a čtenáře časopisů. Dětem tak částečně přiblížila žurnalistiku, obor, který je velmi dynamický a pracuje s informacemi, stejně jako knihovníci.

Již tradičně se s dětmi sešel a pobesedoval pan Milan Valenta. Třem třídám třeťáků představil své „Půďáky“. Zástupci tříd si pak jako upomínku na zajímavé dopoledne mohly vybrat obrázky ilustrací zmíněné knihy.

Veřejnosti, dětem a podpoře dětského čtenářství, byla v úterý 21. března věnována akce „Podej ruku knize“, od letošního roku opět pořádaná v naší knihovně. Zájem ze strany učitelů byl velký, zúčastnilo se 6 tříd základních škol a četlo celkem 87 dětí. Nejčastěji z knih oblíbených, ale také z mimočítankové četby. Kolektiv třídy p. uč. Strakové si také připravil zdramatizovaný přednes básně Jiřího Havla – Co si potají židle špitají, za který od nás obdržel velkou pochvalu a potlesk. Celé dopoledne se neslo v příjemné atmosféře.

Pro veřejnost byla připravena velmi zajímavá beseda pana Jiřího Neséta z Třeštiny, obecního kronikáře. Ten již několik let sbírá vzpomínky pamětníků „Pochodů smrti“, které na konci druhé světové války vedly naším krajem. Ve středu 15. března se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavých informací, byť o velmi smutných událostech a tragických lidských osudech. Svou práci pan Nesét pomalu uzavírá a připravuje knižní vydání díla. Fond regionálních publikací se tak brzy rozroste o další cenný dokument.

V březnu se také uskutečnil aktiv knihovníků střediska. Setkání knihovníků z našich poboček, o které se staráme, je vždy bohaté na předávání zkušeností a postřehů z praxe. Knihovníci se také dozvědí, co se děje v našem oboru, kam směřujeme a jak přilákat i do těch malých knihoven co nejvíce potencionálních čtenářů. V dubnu a květnu navštíví všechny naše pobočky ředitelka a metodička z MěK Šumperk, z knihovny, která zastřešuje regionální funkce v našem bývalém okrese.

Březnové besedování bylo ukončeno naší největší a tradiční akcí pro menší děti, „Nocí s Andersenem“.

                                                                                                          Hana Haltmarová


Publikováno: 17. 5. 2017  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Březnové ohlédnutí

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se