Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Březnové ohlédnutí

 Knihovna měla v březnu opět zajímavý program

V březnu „Měsíci čtenářů“ je již tradičně v knihovně velmi živo. Nejvíce se k návštěvě a seznámení s knihovnou hlásily mateřské školky, pro které byl připravený program „Kamarádka knihovna“. Zapojilo se celkem 8 tříd. Pro naše nejmenší čtenáře máme velmi širokou nabídku knih, od těch obrázkových a zábavných až po naučné, vzdělávací, seznamující jednoduchou formou s okolním světem. Návštěva u nás je jistě inspirovala, protože krátce nato se do knihovny přihlásilo několik nových čtenářů.

Veřejnosti jsme nabídli cestopisnou přednášku hned v prvním březnovém týdnu. Pan Rudolf Malý z Úsova navštívil již dvakrát Nový Zéland a Fiji. Ze své poznávací cesty, která trvala 11 týdnů, pořídil velké množství zajímavých fotek a spolu s poutavým výkladem představil návštěvníkům tuto vzdálenou destinaci. Své zkušenosti a zážitky také sepsal a  vydal v knize, kterou nabídl přítomným za speciální cenu i s věnováním. Přednáška měla velkou návštěvnost a dle ohlasů se velmi líbila. Knihu lze také zapůjčit z našeho fondu.    

Pro děti ze základních škol byla připravena beseda s Ing. Martinem Koudelkou. Ten  pro knihovnu již realizoval besedy o Javoříčských jeskyních, netopýrech a květeně NPR Špraněk. Tentokrát představil žákům 6. tříd ZŠ Mlýnská velkou osobnost literárního světa, francouzského spisovatele dobrodružné literatury a jednoho ze zakladatelů vědeckofantastické literatury Julese Vernea. Jeho život byl velmi zajímavý a dílo rozsáhlé a  obdivuhodné. Pan Koudelka patří mezi sběratele, fanoušky a znalce Verneho knih. Ve  fondu máme k dispozici jak díla klasická, tak i nově vydaná v komiksové podobě.

Veřejnosti, dětem a podpoře dětského čtenářství, byla v úterý 20. března věnována akce „Podej ruku knize“. Zájem ze strany učitelů byl větší než vloni, zúčastnilo se 8 tříd základních škol a četlo celkem 142 dětí. Děti prezentovaly jak své knihy oblíbené, tak ty, ze  kterých čtou společně ve škole. Příjemná atmosféra provázela celé dopoledne.

V březnu byla také ukončena soutěž vyhlášená MAS Mohelnicko, z.s. : „Vyhledáváme nové čtenáře“, do které byly nominováni nově přihlášení čtenáři jak naší knihovny, tak knihoven na území ORP Mohelnice. Pro vylosované byly připraveny zajímavé odměny, slavnostní předání cen proběhlo v přednáškovém sále knihovny ve středu 11. dubna 2018 za  přítomnosti zástupců zúčastněných organizací a všech oceněných.

Program rozvoje čtenářské (pre)gramotnosti také realizuje MŠ Hálkova ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českém Brodě. Zde můžeme prezentovat současnou dětskou literaturu pro předškolní děti a doporučovat tu, která je vhodná pro práci s dětmi a jejich rozvoj.

Za celý měsíc březen jsme uspořádali celkem 14 kulturních a vzdělávacích akcí, kterých se zúčastnilo 490 návštěvníků. A jako každoročně bylo březnové turné ukončeno naší největší a tradiční akcí pro menší děti, „Nocí s Andersenem“.

                                                                                                          Hana Haltmarová


Publikováno: 23. 4. 2018  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Březnové ohlédnutí

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se